Developed by

Selkäkipu

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Heikot lihakset ja huono työasento ovat yleisimpiä syitä selkäsärkyihin. Selkäkivut voidaan useimmiten hoitaa itsehoitolääkkeillä ja selkäharjoituksilla. Lähes aina on paras mennä töihin, vaikka sinulla olisikin selkäkipuja. Ei auta, että makaat ja odotat kivun poistuvan, sillä kipu ei mene ohi pelkässä makuuasennossa.

Selkäkivulla tarkoitetaan kipuja, arkuutta, jäykkyyttä ja epämukavuutta selän alueella. Sairaudella on monta eri nimeä: akuutti selkäkipu, noidannuoli, iskias, lihaskivut ja selkärangan nivelrikko.

Kyse on kansansairaudesta, ja suurin osa suomalaisista kärsii joskus pidempiaikaisista selkäkivuista. Sairautta esiintyy eniten naisilla ja erityisesti työikäisillä.

Selkäkipuun on monia syitä. Esimerkiksi perimä voi olla altistava tekijä selkäsairauksiin. Työpaikka on myös todella vaikuttava tekijä. Selkäkipuja voivat aiheuttaa raskas fyysinen työ, jossa on raskaita nostoja, toistuvia kiertoliikkeitä ja koko kehon tärinää, tai pitkäkestoinen istumatyö. Fyysisellä kunnolla on myös suuri merkitys. Ylipaino ja heikot lihakset voivat aiheuttaa selkäkipua. Yleensä selkäkivut aiheutuvat kuitenkin monen asian yhteissummasta. Esimerkiksi ylipainoiselle ihmiselle, jolla on heikot vatsa- ja selkälihakset, sekä työ, johon liittyy paljon raskaita nostoja, tulee hyvin todennäköisesti selkäkipuja.

Suurin osa selkäkivuista paranee itsestään, ja kivut loppuvat muutaman päivän aikana. Ensimmäisissä selkäkiputapauksissa parantumista tapahtuu 50 %:lla 3 viikon sisällä ja 90 %:lla 12 viikon sisällä riippumatta siitä, miten toimii. Selkäkipu ei ole vaarallista, ja työ aiheuttaa vammoja vain harvoin.

Diskusprolapsi eli välilevyn pullistuma syntyy, kun selkärangassa oleva rustolevy siirtyy painamaan hermoja, jotka kulkevat jalkaa kohti. Tämän takia diskusprolapsissa särkee enemmän jalkaan kuin selkään. Tämä erottaa diskusprolapsin yleisistä selkäkivuista. Kipu jalassa pahenee hyvin usein, kun aivastaa tai yskii. Kipu kuvataan pitkin jalkaa säteilevänä. Jalka voi myös tuntua puutuneelta ja heikolta. Tämä ilmenee siten, että on vaikeuksia nousta kyykystä seisomaan tai kävellä varpailla tai kantapäillä.

Ensimmäiset 4 viikkoa välilevyn pullistumaa hoidetaan samalla tavoin kuin tavallista selkäkipua. Vasta 4-6 viikon jälkeen – jos hoito ei ole tehonnut – leikkaus saattaa mahdollisesti tulla kysymykseen.

Tartunta

Ei tartu.

Milloin voin palata töihin?
Lähes aina on järkevää mennä töihin, vaikka sinulla olisikin selkäkipuja. Pitkäaikainen sairasloma ei auta tilanteeseen ja se myös nostaa riskiä, ettet palaa töihin enää ollenkaan.

Lääkitys

Kipulääkkeitä, kuten aspiriinia tai parasetamolia, voidaan suositella. Jos ne eivät riitä, voit myös ottaa parasetamolin kanssa ibuprofeenia. Sekä ibuprofeenia että parasetamolia voi ostaa itsehoitolääkkeenä. Jos sinulla on ollut mahahaava, sinun tulee kysyä lääkärin mielipidettä ennen kuin otat jotakin muuta lääkettä kuin parasetamolia.

Kotihoito

Yksi suurimmista virheellisistä neuvoista on ollut aikaisempi tiukka leposuosittelu selkäkivun yhteydessä, sillä se on itse asiassa pahinta, mitä voit tehdä. Parasta on ottaa kipulääkettä, jotta pääset liikkeelle. Lääke lieventää yleensä kipuja niin paljon, että voit aloittaa selkäharjoitukset. Ensimmäisinä päivinä tulee välttää taivutuksia ja raskaita nostoja. Jos sinulla on 23 päivän jälkeen edellen kipuja, vaikka olet noudattanut edellä olevia neuvoja, voit mennä kiropraktikolle. Lääkäri voi myös ohjata sinut fysioterapiaan. Kun selkäkipu on mennyt ohi, on ensiarvoisen tärkeää ennaltaehkäistä uusien kipujen syntymistä. Kaksi asiaa ovat olennaisia, jos haluat välttyä uudelta selkäkivulta: 1) Sinun on treenattava selän ja vatsan lihaksia. Parasta on etsiä kuntokeskus, jossa saat ammattimaista ohjausta tehokkaisiin liikkeisiin. 2) Tärkeää on oikeanlainen työergonomia. Työasennon on oltava sellainen, ettei selkä rasitu. Vältä kiertoliikkeitä, tärinää, paljon voimaa vaativia nostoja sekä pitkäaikaista paikallaan istumista.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos selkäkipua on vielä viikon päästä, vaikka olet hoitanut itseäsi. Jos sinulla on enemmän särkyä jalassasi kuin selässäsi. Jos sinulle tulee tuntohäiriöitä tai halvaantumisen tunnetta jalkaasi. Jos itsehoitolääkkeet eivät auta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos epäilet, että sinulla on diskusprolapsi, etkä yhtäkkiä pysty hallitsemaan ulostamistasi.